Skip to main content

HISTORIEN OM ATLUNGSTAD BRENNERI

Den beste bruk av overskudd fra landbruket.

I 1855 gikk en rekke gårdbrukere i Stange sammen om å stifte Atlungstad Brænderi. Rent vann var viktig til flere av brenneriets prosesser, fabrikken ble derfor lagt ved utløpet av Fjetreåa på Nedre Atlungstads grunn. Beliggenheten ved Mjøsa var viktig for å lette varetransporten, som på grunn av dårlige veier helst foregikk til vanns.

Atlungstad Brenneri var en av landets ledende brenneri i siste halvdel av 1800-tallet og frem til avviklingen av den industrielle spritproduksjonen på Atlungstad i 2008. Brenneriene i mjøsregionen spilte en sentral rolle i utviklingen av den norske akevitten. I dag er det en viktig oppgave å holde brennerianlegget på Atlungstad Brenneri ved like og videreføre kompetansen i brennerifaget. Atlungstad er det eneste historiske brenneriet i Norge der det en periode på året er i aktiv drift. Du kan følge potetens gang gjennom brenneriet fra potet til produktet vi er så stolt over; norsk fatmodnet akevitt. Våre kunnskapsrike guider tar deg gjennom historien til brenneriet og norsk industri- og akevitt-historie.

Bygningen ble oppført av rød teglsten fra lokale teglverk, i 1864 ble brenneriet rammet av brann. De gamle murveggene kunne brukes på nytt og i 1866 ble brenneriet gjenoppbygd. I 1911 ble brenneribygningen utvidet og anlegget består nå av potetmottak, et 15-meter høyt sprit- og destillasjonsapparat, frørenseri og akevittlager. Bygningene har i tillegg kontor- og møtelokale hvor man har tatt vare på inventar og møblement og som dermed gjør at det fremstår som et levende museum. Disponentboligen og brennerimesterboligen ligger også på området med vakker utsikt over Mjøsa.

I 2011 kjøpte Atlungstad Brenneri AS anlegget fra Norske Potetindustrier. Samme høst ble det igangsatt prøveproduksjon på nesten 12.000 liter sprit. Brenneriet ble opprettet som industrielt kulturminne i 2013 og i samarbeid med Arcus AS ble produksjonen av akevitt startet opp igjen i 2014

KONTAKT OSS

62 33 00 55

Administrasjon og booking: mandag-fredag 9:00-16:00

Spiseriet : Telefonen er betjent i restaurantens åpningstid.

POST@ATLUNGSTADBRENNERI.NO

Sandvikavegen 214, 2312 Ottestad

SOSIALE MEDIER